Haptonomie

Haptonomie betekent letterlijk de leer van de tast. De mens beschikt over 6 zintuigen: tasten of voelen, horen, zien, ruiken en proeven. De tast is van al deze zintuigen de grootste.

De haptonomie houdt zich bezig met contact tussen mensen onderling en hun omgeving, met bewustwording, verheldering en ontwikkeling van het gevoelsleven. Bevestigend affectief contact is erg belangrijk voor een goede emotionele ontwikkeling en blijft dat ook gedurende het leven.
Een mens is een voelend wezen, zo verbindt hij zich met zichzelf, de omgeving en andere mensen. Als het vermogen om zich te verbinden niet goed is ontwikkeld of beschadigd is geraakt, is het moeilijk om echt contact te ervaren. Dan overheerst het denken. Dit heeft invloed op het gevoel van welzijn en kan uiteindelijk leiden tot ontevredenheid, onrust, verstoorde relaties, een onvermogen om relaties aan te gaan en het ontstaan of verergeren van lichamelijke en psychische klachten.
Haptonomie is een weg om beter in contact te komen met zichzelf, de taal van het lichaam en het gevoel, ruimte te ervaren om anderen toe te laten en daarin te mogen kiezen.